הגרפולוגיה, הינה הפסיכולוגיה של הכתב או בעצם כתב המוח, הכתב הוא ראי המוח, ולכן ניתן לראות ב אבחון גרפולוגי אינספור תכונות בכתב היד כגון:
אישיות האדם, אופיו, מצב רוחו, כישוריו, רגישותו, כישוריו החברתיים, המיניים וביצועם . כאשר אנו מגלים בכתב שישנם גורמים מעכבים בכתב ידו, ולכן אינו מממש את הפוטנציאל שלו באחד התחומים או יותר, אנו יכולים להציע תרגילי גרפותרפיה. כאמור הגרפולוגיה חושפת את אישיות האדם, תכונות ומצבים נפשיים ורגשיים אשר נראים בבירור בכתב אך הגרפולוגיה לכשעצמה איננה עוסקת בטיפול אלא באבחון. הענף הטיפולי של הגרפולוגיה נקרא גרפולוגיה קלינית או גרפותרפיה והוא רק תחום אחד מתחום הכתיבה הטיפולית. גרפותרפיה נכללת גם בתוך הכתיבה התרופיטית. כלומר, הכתיבה היא סוג של תרפיה, טכניקות ריפוי בעזרת כתיבה ותרגילי כתיבה, אנחנו משתמשים בכתיבה כשיטת טיפול מגוונת כמו בכתיבת יומן, כתיבת מכתבים שלאו דווקא נשלחים לנמען או כתיבת שירים.
הכתיבה התרפויטית מכילה בתוכה את הגרפותרפיה .הכתיבה התרפויטית מתרגלת את האדם לכתוב על נושאים טעונים ,בלתי פתורים ומעכבים, כמו לדוגמה: טראומות, דיכאון, משברים או כעסים מצטברים, כך שהתת-מודע שלו יעבד אותם בצורה נכונה.
הגרפותרפיה היא טיפול באמצעות הכתב והציור. הדרך שבה אדם כותב אינה עבודה של היד, אלא עבודה של המוח, כאשר היד היא בסך הכל הכלי המשמש לכתיבה. הקשר בין כתב היד, כמו גם צורות פיסיות אחרות של ביטוי האישיות משפיעה על גורמים פיסיים שונים (גוף, צורת דיבור, צורת ההליכה, צורת הכתיבה ועוד), אלא גם שינוי באחד או יותר מהצורות הפיסיות הנ"ל משפיע על האישיות. הגרפותורפיה היא שיפור הכתב המביא לשיפור בתפקודים השונים של האדם ולשינוי באישיותו.
טיפול גרפותרפי יכול להוות פתרון או אלטרנטיבה לסוגי טיפול אחרים כגון פסיכולוגיה, בעיקר במצבים שבהם ישנו קושי של המטופל להתבטא בעל פה, טיפול בילדים אך גם בטיפול שהמטופל בו רוצה להישאר דיסקרטי שכן טיפול בגרפותרפיה אינו מחייב פגישה פנים אל פנים ויכול להעשות באמצעות שליחת הכתבים, האבחון הגרפולוגי וכתיבת התרגילים ,בדואר.
כיצד עובדת השיטה – טיפול בגרפותרפיה
גרפותרפיה יעילה ורצויה במקרים בהם אנו רוצים להחליש תכונות שליליות או לחזק תכונות חיוביות. כך למשל ניתן לשפר את הביטחון העצמי שלנו לקראת ראיונות עבודה או מבחנים, לשפר השגים בעבודה ובלימודים, לשפר כושר תכנון וארגון, לשפר יחסים בעבודה או במשפחה ולהתמקד במטרות אותן אנו רוצים לממש כמו מציאת זוגיות טובה ושיפור ביצועים והכנסות בעסק שלנו.
בתחילה ה גרפולוג עורך אבחון גרפולוגי מעמיק ובו מאתרים את נקודות החוזק והחולשה של הנועץ (הכותב) והגורמים להם, ומנסים להבין את התקיעות בה הוא חש וכיצד היא באה לידי ביטוי.
השלב הבא הוא שלב הייעוץ, שבו נערכת הכוונה לבי שינוי כתב היד או/וגם הציורים שנתגלו באבחון. בשלב זה , רצונו של המטופל והמודעות הפנימית שלו יכולים להביא אותו להצלחה או לכישלון בטיפול, משום שהוא נדרש למחוייבות בלתי מתפשרת לתרגולים היומיומיים הניתנים לו על ידי הגרפולוג.
בהתאם למבנה האישיות ולרמת המוכנות של המטופל, הוא מקבל הנחיות אחת למספר ימים קבועים מראש, באשר לשינוי הספציפי מאוד אותו עליו לבצע. המטופל נדרש לתרגול בוקר ממוקד, בכל יום בדיוק באותה השעה ובדיוק למשך אותו הזמן כמו כן לפני השינה. המטרה כאן היא הקניית הרגלים חדשים באופן שאינו טביע ועל כן ההקפדה על הביצוע חשובה מאוד. הכתיבה תורגש בהתחלה כמלאכותית ואף התרגול עשוי להיות תהיה קשה ואיטי לכותב, כיוון שהמטופל יאלץ לכתוב בצורה מסויימת ושונה ממה שהוא רגיל, אך במשך הזמן השינויים יטמעו בתת המודע ויהפכו לחלק מאישיות האדם ,הרגלי כתיבה חדשים ייטמעו ויהפכו לטבעיים כמו גם התכונות החדשות שהכותב התאמן עליהם.
ד"ר שמואל יוגב מציין בספרו "גרפותראפיה" (1980) מציין שתי דוגמאות היסטוריות של ההשפעה על האופי דרך כתב היד. האחת נמצאת במנזרי נשים של תקופת ימי הביניים והשניה בכתב העם הגרמני.
הערה חשובה להצלחה: